Voetschimmel
Een voetschimmel is, zoals de naam al sterk doet vermoeden, een schimmelinfectie van de huid van de voet. De medische term is tinea pedis (tinea =schimmel, pedis = voet). Een meer gebruikte benaming voor voetschimmel is “zwemmerseczeem”.
De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Besmetting vindt vaak plaats:
- In zwembaden en gemeenschappelijke douches;
- Bij zweetvoeten in slecht ventilerende sportschoenen;
- Als de zuurgraad van de huid wordt verstoord doordat de voeten te vaak worden gewassen met zeep
- De zeep waarmee de voeten worden gewassen niet goed wordt weggespoeld.
Verschijnselen van voetschimmel
De infectie veroorzaakt een plaatselijke ontstekingsreactie vaak gepaard met
- Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is tenenkaas, vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn.
- Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
- Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
- Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels.
Behandeling van een voetschimmel
Voetschimmel wordt in het algemeen behandeld met een crème of zalf waarin een schimmeldodend of groei remmend middel is verwerkt en die meestal tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. Daktarin, Loprox of Nizoral). Als de huidafwijkingen zijn verdwenen moet het middel nog 4-6 weken worden door gebruikt. Pas als het bovenste laagje van de huid helemaal vernieuwd is, is de schimmel echt weg. Daarnaast is het belangrijk de schoenen en sokken met een schimmeldodend middel (strooipoeder of spray) mee te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen. Wanneer deze sporen niet uitwist geworden vindt er keer op keer een besmetting plaats en daar kan geen behandeling tegenop.
Er zijn dus crèmes, sprays en zalven. De zalf is bedoeld voor de droge huid, de crème voor een normale tot vochtige huid. Sprays worden aangeraden als er blaasjes zijn waar vocht uitkomt. Je brengt het middel aan op en ruim rondom de plekken.
Wat kun je doen om voetschimmel te voorkomen
- Beperk het gebruik van zeep
- Droog de voeten goed af. Gebruik eventueel een haarföhn om de ruimtes tussen de tenen droog te blazen.
- Draag badslippers in openbare ruimten (zwembad, sporthal, sauna)
- Trek elke dag schone sokken aan.
- Draag dunne sokken of kousen en verschoon ze 1 x per dag. Katoenen sokken hebben de voorkeur omdat deze goed vocht opneemt.
- Draag goed ventilerende schoenen die niet knellen. Schoenen regelmatig verwisselen.
- Kies liefst voor schoenen van echt leer.
- Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.