Reumatische voet
Eerst een aantal feiten over Reuma.
Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan spieren, pezen en gewrichten. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.
Reuma is onderverdeeld in 3 categorieen:
- Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam andere gewrichten beschadigen.
- Artrose: hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
- Weke delen reuma: hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, pezen, banden en het kapsel om gewrichten.
De reumatische voet kenmerkt zich door diverse complicaties:
- Ontstekingsprocessen in de voet: de gewrichten van mensen met reuma zijn veelvuldig ontstoken. Ook komen slijmbeursontstekingen vaak voor.
- Vergroeiingen van de voet: reumatische gewrichtsontstekingen kunnen vaak leiden tot verstijving en vergroeiingen van botten, gewrichten en alle weefsels daar omheen.
- Standsverandering van de voet: door pijn, stijfheid en vergroeiing van gewrichten nemen de voeten en tenen in de loop van de tijd een andere niet natuurlijke stand aan.
- Verandering van het voetweefsel: de huid van reumapatienten is onder het vetkussen van de voet vaak dunner en verschuift.
- Veranderingen aan de teennagels: aan de voeten van mensen met reuma kunnen de teennagels, door de standsverandering van de tenen, in de verdrukking komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming onder de nagels, brokkelige, ruwe, brosse of gespleten nagels.
Als gevolg van bovenstaande complicaties, heeft meer dan 80% van reumapatienten last van ongewenste eelt en likdoornvorming. Reden genoeg, om de voeten van mensen met reuma extra aandacht te geven.
Waarom naar de pedicure?
Ondanks preventieve maatregelen, zijn problemen bij de reumatische voet op lange termijn niet altijd te voorkomen. Advies en behandeling van de klachten door een pedicure zijn dan gewenst. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een arts of podotherapeut.
Wat kunt u zelf doen?
- Door regelmatig aandacht te schenken aan uw voeten, verkleint u de kans op complicaties.
- Wat u voeten dagelijks met lauwwarm water en zonder zeep.
- Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en conditie van uw teennagels en huid.
- Houd uw gewrichten soepel door regelmatig voetoefeningen te doen.
- Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.
- Ga nooit zelf met eelt en likdoorns aan de slag. Laat dit aan de professionele zorg van de pedicure over.
- Draag steunend en comfortabel zittend schoeisel.
- Draag sokken zonder naden of strak zittende boorden.
Tips en adviezen bij het kopen van schoenen:
- Als gevolg van vergroeiingen, standverandering, pijn en stijfheid, is het voor veel reumapatienten lastig goed passend en comfortabel zittend schoeisel te vinden. Hieronder een aantal praktische tips die u helpen bij de aanschaf van de juiste schoenen.
- Koop uw schoenen in de loop van de dag in verband met oedeem vorming (vochtophoping) in de voeten.
- Laat uw voeten opmeten, zowel in de lengte als in de breedte. Bezoek hiervoor een schoenspeciaalzaak, die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze (een goede breedte, lengte, neus –hakhoogte van de schoenen zijn belangrijk, om ongewenste druk en schuifkrachten tegen te gaan).
- Kies voor schoenen met zacht bovenleer, liefst met een wreefsluiting, zonder harde randen of naden.
- Het is belangrijk dat het voetbed van het schoeisel de druk verdeelt en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat. Laat u hierover goed adviseren.
- Wanneer u vergroeiingen heeft aan de voet, informeer dan bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor op maat gemaakt schoeisel van een orthopedisch schoenmaker.