Diabetische voet
Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. Het is belangrijk dat u uw voeten goed verzorgt en controleert om problemen te voorkomen. Onderstaande problemen kunnen zich voordoen:
- Verminderde bloedtoevoer: een slechte bloedtoevoer naar benen en voeten is een veelvoorkomend probleem bij diabetes. Omdat er minder bloed- en zuurstof toevoer plaatsvindt genezen wondjes aan de voeten minder goed.
- Uitval van zenuwen: door beschadiging van zenuwen ten gevolge van diabetes, kan het gevoel in de voeten verminderen of volledig uitvallen. Gevolg: u voelt minder snel de pijn waardoor eerder blaren of wondjes ontstaan, die vervolgens weer moeilijk genezen of gaan infecteren. Ook het tijdig signaleren van veranderingen als overmatige eeltvorming wordt lastiger.
- Verandering van de huid: ten gevolge van zenuwbeschadiging kan de huid erg droog worden en schilfering en kloven gaan vertonen.
- Gevoeligheid voor infecties: mensen met diabetes hebben een verminderde weerstand en hun voeten zijn hierdoor gevoeliger voor infecties. Hiertoe behoren ook schimmelinfecties en schimmelnagels.
- Vergroeiingen van de voet: diabetes kan uitval van de kleine voetspieren veroorzaken, met als gevolg standsveranderingen van de voet. Door problemen met de suikerstofwisseling kunnen de gewrichten stijf worden en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming, dat kan weer leiden tot wondjes onder het eelt. Als gevolg van bovenstaande complicaties zijn de voeten van mensen met diabetes vaak erg gevoelig.
Wat kunt u zelf doen?
- Was uw voeten met lauwwarm water zonder zeep. Droog goed af vooral tussen uw tenen.
- Voorkom een droge huid. Smeer uw voeten dagelijks in met een voetcrème die geschikt is voor de diabetische huid.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, beschadigingen en wondjes.
- Doe regelmatig voetgymnastiek en beweeg iedere dag. Dit bevordert de bloedsomloop in uw voeten.
- Knip uw teennagels recht en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen.
- Ga nooit zelf met eelt of likdoorns aan de slag. Laat dit aan de professionele zorg van de pedicure over.
- Loop nergens op blote voeten, ook niet op het strand.
- Draag goed passende schoenen, liefst van leer.
- Draag naadloze sokken zodat u uw voeten niet beschadigd en controleer de schoenen op naden, oneffenheden en slijtageplekken.
- Breng regelmatig een bezoek aan een pedicure die bevoegd is om specifieke problemen omtrent de diabetische voet te herkennen en te behandelen.
Tips en adviezen bij het kopen van schoenen
- Laat uw voeten opmeten, zowel in lengte als in breedte. Bezoek hiervoor liefst een schoenenspeciaalzaak die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze.
- Kies voor schoenen met zacht bovenleer, bij voorkeur met een wreefsluiting, zonder harde naden of stiknaden.
- Zorg dat uw hiel goed omsloten is.
- Het is belangrijk dat het voetbed van uw schoeisel de druk verdeeld en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat. Laat u hierover goed adviseren.
- Draag bij het passen van nieuwe schoenen altijd goed zittende kousen zonder naden of drukkende boorden.
- Koop uw schoenen in de namiddag. Uw voeten zijn dan wat dikker en ook dan moeten ze goed passen.
Vergoeding
Sinds 2015 wordt voetzorg voor diabetici door pedicures niet meer automatisch vergoed door de zorgverzekeraars. Om voor vergoeding bij diabetisch in aanmerking te komen, heeft u een zorgprofiel nodig. Een zorgprofiel wordt bepaald door de huisarts, diabetesverpleegkundige, internist of podotherapeut. Uw persoonlijke zorgprofiel wordt bepaald aan de hand van het risico dat u loopt op wonden, slechte genezing ervan en het risico op amputatie. Heeft u zorgprofiel 2 of hoger dan wordt uw specialistische voetzorg vergoed vanuit de basisverzekering. Bij zorgprofiel 0 en 1 heeft u een aanvullende verzekering nodig om voor een vergoeding in aanmerking te komen. De dekking van de diverse aanvullende verzekeringen verschilt per zorgverzekeraar. Kijk voor een compleet overzicht vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering kijk op Zorgwijzer.