Antidruktechniek

Wat is antidruktechniek

De antidruktechniek is bedoeld om drukplekken op of onder de voeten en/of tenen te ontlasten.

Vaak zijn dit drukplekken door eeltvorming, kloven aan de hielen, klauw of hamer tenen, ingroeiende nagels, likdoorns, of een dikke knobbel aan de zijkant van de voet of onder de grote teen. Pijnlijke drukpunten op of onder de voeten en/of tenen kunnen tijdelijk drukvrij gelegd worden zoals bij eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, hielspoor, hallux valgus (hier ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen), exostoses, bijvoorbeeld een haglundse exostose (is een botuitsteeksel dat ontstaat als uitsteeksel van normale botten. Door druk op een bot kan ter plaatse van die druk het bot verdikken en een uitsteeksel vormen. Bij druk op het hielbeen aan de achterzijde bij de aanhechting van de achillespees noemt met dit haglundse exostose).

Drukplekken kunnen pijn veroorzaken door bijvoorbeeld een ontsteking van binnenuit of pijn die van buitenaf veroorzaakt wordt ontstaat vaak door de schoenen.
Er kunnen verschillende middelen gebruikt worden om pijnlijke plaatsen te verzachten en om een lichte correctie toe te passen, zoals onder andere door het gebruik van vilt, fleecyweb of foam. Hiermee ontlast men de pijnlijke plek waardoor de plek rust krijgt en beter kan herstellen.

Adviezen bij het gebruik van een antidruktechniek

  • Bij gebruik van antidruktechniek moet u rekening houden dat het materiaal wat er gebruikt is niet te lang kan blijven zitten, dit in verband met het week worden van de huid.
  • Afhankelijk van de leefwijze zal deze 2 dagen, 1 week tot maximaal 14 dagen blijven zitten. Hierna moet het van de voet worden verwijderd. Het effect zal na een aantal dagen ook af gaan nemen.
  • Wanneer er pijn optreedt of gedeeltes van de voet worden afgekneld, moet u het materiaal meteen verwijderen.
  • Het is belangrijk dat het zo droog mogelijk blijft. Tijdens het douchen kunt u bijvoorbeeld een plastic zak om uw voet heen doen met daarover een strakke sok om natheid te voorkomen. Wanneer het toch nat is geworden kunt u dit droog deppen met een handdoek of eventueel droog föhnen.

Antidruktechniek is een tijdelijke oplossing, bij eventueel aanhoudende klachten kunt u worden doorverwezen naar een arts of podotherapeut.